Data Recovery – “Sam svoj majstor”

U HelpDisc-u često znamo dobiti slučajeve spašavanja podataka gdje je korisnik već sam pokušao spasiti izgubljene podatke – bilo korisnik osobno, ili od strane “prijatelja koji se razumije u računala”, kolege informatičara, ili neke druge tvrtke čija je primarna poslovna djelatnost servis računala i sl. 

 

Neke slučajeve je lakše riješiti, pogotovo u domeni logičkih kvarova (logički kvarovi su kvarovi kada je uređaj hardverski ispravan i potpuno funkcionalan ali je došlo do gubitka podataka uslijed npr. formatiranja diska, koruptiranja particije, djelovanja virusa itd).

 

U takvim slučajevima ponekad mogu pomoći komercijalno dostupni softveri za spašavanje podataka i koji nisu previše komplicirani za upotrebu. No, ponekad se u tome krije zamka. Takvi slučajevi, koliko god na prvi pogled izgledali jednostavno, također zahtijevaju profesionalan i pažljiv pristup.

 

spasavanje-podataka-data-recovery
”Popravak hard diskova”

 

Postoji puno koraka koji mogu krenuti po krivu i kod takvih jednostavnijih slučajeva kod kojih korisnici pokušavaju vlastoručno napraviti data recovery. Jedne od najčešćih grešaka je povrat spašenih podataka na uređaj s kojeg su prvobitno podaci izgubljeni, ili naknadno korištenje uređaja nakon gubitka podataka, te je nakon takvih grešaka spašavanje izgubljenih podataka jako teško ili čak i nemoguće. 

 

U kompliciranijim slučajevima kod kojih je u pitanju npr. kvar firmware-a ili hardverska neispravnost uređaja – hard diska (neispravan PCB, neispravne glave za čitanje i pisanje itd.), praktično je nemoguće riješiti slučaj u “kućnoj radinosti, jer hard disk kao sami uređaj nije namijenjen popravku i naknadnom radu (o čemu smo pisali ranije), već je potrebno disk privremeno osposobiti kako bi se sa njega izvršilo spašavanje podataka. 

 

Korisnici često pokušavaju i takve slučajeve riješiti sami, i to većinu puta završava katastrofalnim ishodom.

 

Otvaranje kućišta diskova u neprimjerenim uvjetima samo može pogoršati stanje i otežati spašavanje podataka. Diskovi se moraju otvarati u strogo kontroliranim uvjetima gdje je osiguran protok čistog zraka (čiste sobe i laminarne komore) kako ne bi došlo do oštećenja diskova uzrokovanog nepravilnim rukovanjem.

 

Nepažljivo i nepravilno rukovanje može dovesti do teških oštećenja na unutrašnjim dijelovima diska – svaki otisak prsta na pločama diska, zrnce prašine ili druge nečistoće uglavnom su fatalni za proces spašavanja podataka, osobito za spašavanje u “vlastitom aranžmanu”.

 

Također je vrlo lako oštetiti unutarnje komponente hard diska te to može prouzrokovati daljnje oštećenje drugih dijelova te nakon toga jednostavno nije moguće spasiti podatke. Primjer toga su nestručno rastavljanje i vađenje ploča hard diska uslijed čega dolazi do trajnih oštećenja na istima te spašavanje podataka više nije moguće. 

 

Česti hardverski kvar je također zaglavljivanje glava za čitanje i pisanje na pločama diska, ili neispravne glave i njihovo grebanje po pločama (o čemu smo također pisali ranije) te kod takvih korisnikovih pokušaja popravka diska u većini slučajeva možemo nakon dijagnostike nažalost korisniku samo vratiti disk u stanju u kakvom je došao bez mogućnosti spašavanja podataka.

 

Zbog takvog pristupa korisnika veliki broj slučajeva koji su naknadno donešeni na spašavanje nakon korisničkog pokušaja “spašavanja”, profesionalno spašavanje podataka završava neuspješno. U svakom slučaju, bilo bi dobro da spašavanje odradi netko s profesionalnim iskustvom kako ne bi ostali bez bitnih podataka. 

 

Viktor Blažić
HelpDisc 

24.04.2018 Broj čitanja:4

Komentari

Kranjčevićeva 22,
Zagreb

helpdisc@helpdisc.hr
skype: helpdisc-croatia

+385 (0)1 36 46 700
+385 (0)99 75 45415

Radno vrijeme
radnim danima 9-17h

Pitajte nas

Poštovani posjetitelji,

 

Obavještavamo Vas da je HelpDisc d.o.o. prestao s radom na teritoriju Hrvatske. 

 

Ukoliko ste već u proceduri i imate logističko-tehnička pitanja možete nas kontaktirati na:

+385 (0)99 75 45415
 

Ukoliko imate potrebu za novim spašavanjem podataka kontaktirajte naš ured u Beogradu:

 

office@helpdisc.rs
+381 11 361 43 43
+381 65 361 43 43

 

Lijep pozdrav