Disk od 14 TB sa dva aktuatora

Kada su prije nekoliko godina SSD diskovi postali naglo popularni mislilo se da je to definitivno pocetak kraja hard diskova.

 

Svi portali namjenjeni računalnom hardveru i softveru su u prvi plan isticali prednosti SSD diskova u odnosu na hard diskove, naročito brzinu upisa i čitanja podataka.

 

Međutim, proizvodnja hard diskova nije zaustavljena.

 

Svjesni činjenice da su dostigli prirodnu granicu u tehnološkom razvoju, proizvođači hard diskova su ulagali u inovacije hardvera, pa smo tako imali prilike vidjeti diskove koji su punjeni helijem sa kapacitetima od 4 i 6 TB, što možete vidjeti u našem tekstu Helijum hard disk.

 

Osim ovih diskova, na tržištu su se prije par godina pojavili ultra tanki 2.5” diskovi kapaciteta 1 i 2 TB. Njihove dimenzije se ne razlikuju uveliko od SSD diskova, a odnos kapaciteta i cijene je višestruko u korist HDDa.

 

Prije nekoliko dana pojavila se vijest na Seagate-ovom site-u za još jednu inovaciju.

 

Naime, Seagate je na sumitu u San Jose-u predstavio hard disk kapaciteta 14 TB, punjen helijem i sa dva aktuatora.

 

Aktuator je pokretni element u hard disku koji nosi glave. Osim ploča na kojima su podaci ovo je najbitniji i najosjetljiviji dio diska, pa su najteži slučajevi za spašavanje podataka upravo kvarovi glava.

 

Aktuator se često poistovjećuje sa glavama, iako se glave nalaze samo na jednom njegovom dijelu. Dodatne tehničke detalje možete vidjeti u tekstu HDD actuator.

 

Više aktuatora u jednom disku nisu u potpunosti novi pojam, ali je ovo Seagate-ovo rješenje postavilo rekord po pitanju kapaciteta i brzine.

 

 

Ovi diskovi, iz familije Exos X, predstavljaju odgovor na prošlogodisnje Toshibino predstavljanje MG07ACA diska od također 14 TB.

 

Seagate je išao korak dalje i implementirao HAMR (Heat-Assisted Magnetic Recording) tehnologiju koja omogućuje drastično veću gustoću zapisa na pločama.

 

Dodavanjem još jednog aktuatora, ovaj proizvođač uvodi paralelizam u okviru jednog hard diska čime se omogućuje sustavu čitanje dva različita podatka istovremeno i tako dvostruko smanjuje potrebno vrijeme za čitanje/upisivanje podataka.

 

Sve ove inovacije daju dobre izglede da se 2019. godine pojave diskovi kapaciteta 20 TB.

 

Ako se vratimo na priču sa početka, trenutni razvoj SSD diskova ne može da se mjeriti sa hard diskovima u pogledu odnosa kapaciteta i cijene, pa tako Samsungov 860 EVO SSD od 1 TB iznosi 330 dolara, dok isti kapacitet za HDD možete kupiti za oko 50 dolara.

 

Ovo je dokaz da proizvođači još uvijek ne planiraju odustati od proizvodnje hard diskova i da aktivno ulažu u inovacije kako bi produžili životni vijek ovih uređaja.

27.03.2018 Broj čitanja:4

Komentari

Kranjčevićeva 22,
Zagreb

helpdisc@helpdisc.hr
skype: helpdisc-croatia

+385 (0)1 36 46 700
+385 (0)99 75 45415

Radno vrijeme
radnim danima 9-17h

Pitajte nas