Seagate slim diskovi – Rosewood

Današnji proizvođači hard diskova u svojoj želji da naprave što kompaktnije i cijenom dostupnije diskove sa većim kapacitetom, očito nisu obraćali dovoljno pažnje na druga važna svojstva diskova koja su također bitna korisnicima za kvalitetan rad: dugotrajnost i performanse diska.

 

U nastavku teksta želimo čitateljima predstaviti naše iskustvo sa Rosewood diskovima, trenutno vrlo popularnim slim diskovima na tržištu, koje proizvodi tvrtka Seagate.

 

 seagate-rosewood

Seagate Rosewood diskovi

Uzrok problema na Rosewood diskovima

 

Problem nastaje kod Seagate-ove želje da izvuče maksimum (kapacitet diska i brzina) iz tehnologije koja je danas dostupna.

 

Gustoća zapisa je tolike veličine da lako može doći do koruptiranja podataka prilikom upisa u susjedne lokacije na disku. Firmware je dosta kompleksan kako bi se smanjio broj operacija koje povećavaju vrijeme za sami prijenos podataka korisnika diska, te je samim time firmware podložan greškama koje dovode do potpunog otkazivanja.

 

Kombinacija tako velike gustoće zapisa i kompleksnost firmware-a ove diskove karakterizira kao vrlo nepouzdane.

 

Kada se uzme u obzir i to da se ovi diskovi najčešće koriste kao eksterni diskovi (izloženi su većem broju udaraca i padova), postotak otkazivanja ovih diskova je jako velik.

 

helpdisc-seagate-rosewood
Seagate diskovi istog kapaciteta od 1 TB (Seagate Rosewood je sa desne strane)

 

Spašavanje podataka na Rosewood diskovima

 

Prilikom procesa zamjene glava diska javljaju se različiti problemi.

 

Zbog velike gustoće zapisa vrlo je teško pravilno pročitati ili upisati podatke, glave zahtjevaju vrlo precizno pozicioniranje iznad ploča i parametri tog pozicioniranja su jedinstveni za svaki disk.

 

Kao zamjena se koriste glave koje imaju drugačije parametre.

 

helpdisc-seagate-rosewood-disk
Unutarnji izgled Rosewood diska

 

Mogu se javiti različiti problemi kao što su :

 

  1. nemogućnost potpunog ili parcijalnog čitanja korisničkih podataka
  2. problem pogrešnog upisa podataka na dijelu diska rezerviranom za smještanje samog firmware-a
  3. pokretanje diska nakon zamjene glava je dosta otežano jer tom prilikom disk upisuje različite informacije vezane uz SMART, MediaCache i Translator

 

MediaCache je tehnika smještanja najčešće korištenih podataka na dio diska gdje je brzina čitanja i upisa najveća. Brzina čitanja je najveća na obodu ploča i smanjuje se prema njihovom centru.

 

Translator je tablica koja mapira adrese fizičkih sektora na pločama diska u adrese logičkih sektora koje koriste file sustavi. Ako je to upisivanje pogrešno, može doći do potpunog onesposobljavanja diska.

 

U tom slučaju moramo pronaći drugi donor disk koji ima približnije parametre i pokušati s tim glavama popraviti novonastale greške u firmware-u. Ove greške pri upisu mogu dovesti do trajnog gubitka jednog dijela korisničkih podataka (podaci koji su smješteni u MediaCache-u).

 

Također se može prilikom oštećenja translatora dogoditi da ne možemo pristupiti potpunim korisničkim podacima ili čak da čitanje podataka bude neispravno.

 

Osim ovih problema mogu se pojaviti i problemi sa samim radom diska – nepredvidljivo ponašanje diska, znatno smanjenje brzine čitanja podataka, ili čak i potpuna nemogućnost čitanja podataka.

 

11.12.2017 Broj čitanja:7

Komentari

Kranjčevićeva 22,
Zagreb

helpdisc@helpdisc.hr
skype: helpdisc-croatia

+385 (0)1 36 46 700
+385 (0)99 75 45415

Radno vrijeme
radnim danima 9-17h

Pitajte nas

Poštovani posjetitelji,

 

Obavještavamo Vas da je HelpDisc d.o.o. prestao s radom na teritoriju Hrvatske. 

 

Ukoliko ste već u proceduri i imate logističko-tehnička pitanja možete nas kontaktirati na:

+385 (0)99 75 45415
 

Ukoliko imate potrebu za novim spašavanjem podataka kontaktirajte naš ured u Beogradu:

 

office@helpdisc.rs
+381 11 361 43 43
+381 65 361 43 43

 

Lijep pozdrav