Spašavanje podataka sa DVD-a

Spašavanje podataka kompleksan je proces koji zahtijeva puno iskustva, profesionalne opreme i konstantnog praćenja noviteta na polju hardware-a, software-a, elektronike itd.

 

Uređaji koji nam služe za pohranu podataka – tvrdi diskovi, hibridni diskovi, SSD-i (Solid State Drive), USB stickovi, memorijske kartice i drugi uređaji – postaju sve napredniji i složeniji, pa je jedan od zadataka inženjera spašavanja podataka neprekidno usavršavanje i prikupljanje informacija vezanih za razvoj ovih uređaja.

 

Neki od uređaja za pohranu podataka (točnije: optički mediji) – poznati pod nazivom CD (Compact Disc), njegov nasljednik DVD (Digital Versatile Disc ili Digital Video Disc) i moderniji Blu-Ray disk, pali su u drugi plan razvojem novih tehnologija ili se koriste za pohranu podataka određenog tipa (glazba, filmovi, računalne igre).

 

cd-blog-helpdisc_mini

 

Kod optičkih medija, podaci se čitaju pomoću laserske zrake koja se odbija od unutarnjeg reflektivnog sloja diska, te na temelju zapisa na tom sloju iščitavamo podatke sa diska. Neki od najčešćih razloga nemogućnosti čitanja podataka sa optičkih medija su:

 

          nečistoća optičkih glava uređaja za čitanje/pisanje ili nečistoća na disku

 

          oštećenost samih diskova, koja može biti u obliku svima dobro poznatih ogrebotina ili promjeni kemijskih svojstava materijala od kojih se sastoji disk (pod utjecajem temperature, vlažnosti  zraka, samim prolaskom vremena itd.)

 

          nekompatibilnosti/neispravnosti uređaja na kojem je medij snimljen i uređaja na kojem se medij reproducira

 

          neispravnosti softvera kojim su se snimali podaci na disk

 

Nedavno smo u HelpDisc-u imali zanimljiv slučaj neispravnog DVD-a na kojem nije bilo moguće iščitati podatke te se javljala greška da je disk prazan. Na disku je bila oštećena programska zona diska na kojoj su zapisane informacije o podacima snimljenim na disk te konvencionalnim metodama čitanja podataka nije bilo moguće pristupiti podacima na disku.

 

Nakon temeljitog čišćenja diska – potrebno je prvo ukloniti nečistoće u obliku otisaka prstiju, masnoća i drugih prljavština, te zatim ispolirati eventualne ogrebotine na površini diska koje mogu biti uzrok lošijeg ili sporog čitanja podataka ili čak i potpunu nemogućnost čitanja podataka sa tih oštećenih mjesta. Disk ponovno očistimo kako se sredstvo za poliranje ne bi zadržalo na disku i otežalo nam čitanje podataka.

 

Nakon toga, slijedi spašavanje podataka sa DVD-a. Profesionalnim softverom za spašavanje podataka skeniramo disk te dolazimo do zapisa o podacima (zapisi nisu vidljivi krajnjem korisniku kod normalnog korištenja diska na računalu/DVD playeru).

 

Softver skenira nađene zapise te na osnovu istih, u kojima se nalazi točna pozicija, veličina, vrsta i ostale informacije o podacima, ekstraktira podatke na željeno odredište. Ako je ekstrakt podataka bio uspješan, ekstraktirani podaci će biti u obliku u kakvom su se nalazili vidljivi krajnjem korisniku.

 

U slučaju da su pozicije na disku gdje se nalaze zapisi ili podaci teže oštećene, moguće je da će spašeni podaci biti koruptirani – moći će se samo djelomično pročitati ili čitanje uopće neće biti moguće.

 

U našem slučaju disk je bio samo lagano oštećen te je spašavanje podataka završilo uspješno  tako da su svi klijentski podaci sigurno spašeni.

 

Optički mediji (pogotovo CD i DVD diskovi) polako ali sigurno odlaze u ropotarnicu povijesti, bar što se tiče korisničkog spremanja podataka na iste, dok mediji s fiksno zapisanim korisničkim sadržajem još uvijek nalaze svoju upotrebu – u slučaju igara za računala i konzole, filmova, glazbe, i nekih drugih medijskih sadržaja.

 

Čak i proizvođači softvera i računala u nekim slučajevima više ne isporučuju optičke medije uz svoju opremu, već su driveri i programi dostupni za download preko interneta i raznih cloud servisa. No, dokle god su optički mediji u upotrebi, a vjerujemo da će još neko vrijeme i ostati, postojati će i potreba za spašavanjem podataka sa istih. 

06.03.2017 Broj čitanja:28

Komentari

Kranjčevićeva 22,
Zagreb

helpdisc@helpdisc.hr
skype: helpdisc-croatia

+385 (0)1 36 46 700
+385 (0)99 75 45415

Radno vrijeme
radnim danima 9-17h

Pitajte nas

Poštovani posjetitelji,

 

Obavještavamo Vas da je HelpDisc d.o.o. prestao s radom na teritoriju Hrvatske. 

 

Ukoliko ste već u proceduri i imate logističko-tehnička pitanja možete nas kontaktirati na:

+385 (0)99 75 45415
 

Ukoliko imate potrebu za novim spašavanjem podataka kontaktirajte naš ured u Beogradu:

 

office@helpdisc.rs
+381 11 361 43 43
+381 65 361 43 43

 

Lijep pozdrav