Testiranje ispravnosti hard diska

Razvojem tehnologije pojavljuju se novi i kompaktniji uređaji na koje je moguće spremiti podatke. SSD uređaji u zadnje vrijeme atraktivna su opcija za spremanje podataka, i kontinuirano povećanje kapaciteta na novim modelima koji se pojavljuju na tržištu pruža zanimljive opcije korištenja istih.

 

Makar pružaju mogućnost zapisivanja i čitanja podataka fenomenalnom brzinom te time čine odličan izbor za sistemske diskove na kojima je instaliran OS, cijene SSD uređaja još uvijek su za prosječnog kućnog korisnika poprilično visoke kada se koriste u svrhu trajnog spremanja podataka.

 

Fotografije, razni programi, filmovi, glazba, računalne igre itd. mogu zauzimati terabajte i terabajte podataka. Standardni tvrdi diskovi i dalje su najekonomičnija opcija za spremanje podataka.

 

Samom svojom konstrukcijom tvrdi diskovi su mehatronički uređaji te sadrže veći broj komponenti i podložniji  su raznim vanjskim utjecajima od npr. flash memorije koja nema pokretnih dijelova.

 

Vanjski utjecaji koji mogu dovesti do oštećenja tvrdog diska te samim time i gubitkom podataka na njemu mogu biti razne vrste: fizički udarci, padovi, strujni udari, temperaturni utjecaji itd.

 

Zato je važno imati ažurni backup kako bi spriječili gubitak važnih podataka i informacija. Kao što je bitno povremeno provjeriti “zdravlje” cjelokupnog računalnog sustava (procesor, grafička kartica, napajanje…), također je bitno povremeno pratiti i stanje tvrdog diska. Jedan od programa kojim se možemo poslužiti za to je Hard Disk Sentinel.

 

Hard Disk Sentinel

 

Hard Disk Sentinel jednostavan je, brz i učinkovit alat za provjeru “zdravlja” vaših tvrdih diskova, kao i SSD i SSHD uređaja, SD kartica, LTO magnetnih traka itd.

 

Trial verziju moguće je skinuti na stranici http://www.hdsentinel.com/ kao i Standard, Proffesional i Enterprise inačice programa koje se plaćaju te nude više opcija. Aktualna verzija programa je 5.01 u kojoj je poboljšan i dodan cijeli niz opcija, mogućnosti i podrška za razne uređaje.

 

Sama instalacija je poprilično jednostavna, te se nakon instalacije i pokretanja programa pojavljuje glavni prozor:

 

helpdisc-testiranje-hard-diska

 

Sa lijeve strane vidimo prikaz trenutno spojenih uređaja za pohranu podataka na računalu (njihov fizički raspored kao i raspored particija na diskovima) te je klikom moguće odabrati uređaj koji želimo testirati, dok na desnoj strani imamo glavni dijagnostički prikaz po karticama Overview, Temperature, S.M.A.R.T., Information, Log, Disk Performance, Alerts.

 

Overview kartica

 

Na kartici Overview prikazane su generalne informacije o disku, stavke Performance i Health (izražene u postocima) obuhvaćaju najbitnije parametre rada diska, te su dobar generalni pokazatelj stanja diska. Moguće je osvježiti prikaz klikom na gumb Repeat Test. Također je prikazano ukupno vrijeme koje je disk proveo u radu (Power on time) te procijenjeno vrijeme preostalog trajanja uređaja. Također je prikazan ukupan broj pokretanja/ zaustavljanja uređaja (Total start/stop count).

 

Temperature kartica

 

Sljedeća kartica je Temperature. Na njoj je prikazana trenutna, prosječna dnevna, maksimalna dnevna, maksimalna u cijelom vijeku trajanja uređaja, maksimalna i minimalna izmjerena temperatura uređaja. Prikazan je i kratki sažetak temperature kao i grafikon na kojem je moguće vidjeti trenutnu i dnevne temperature uređaja.

 

helpdisc-testiranje-hard-diska1

 

S.M.A.R.T. kartica

 

Kartica S.M.A.R.T. (Self-Monitoring, Analysis and Reporting Technology) sadrži prikaz parametara S.M.A.R.T. sustava koji je integriran u HDD i SSD uređaje te služi za analizu i izvještavanje o najbitnijim pokazateljima sustava uređaja.

 

Parametri kao što su Spin up time (vrijeme koje je potrebno da disk postigne funkcionalnu brzinu vrtnje), Reallocated Sectors Count (broj loših sektora čiji je sadržaj prebačen na ispravne rezervne sektore), Raw Read Error Rate (greške nastale kod čitanja sadržaja diska), Seek Error Rate (greške kod pozicioniranja glava za čitanje i pisanje) dobar su pokazatelj “zdravlja” i stanja diska.

 

 helpdisc-testiranje-hard-diska2

 

Information kartica

 

Kartica Information sadrži cijeli niz podataka i informacija o samom uređaju, počevši od sučelja, modela, verzije firmware-a, logičkih particija, količine sektora na disku, do samih značajka i mogućnosti uređaja.

 

 helpdisc-testiranje-hard-diska3

 

Log kartica

 

Na kartici Log moguće je vidjeti logove samih problema koji su se dogodili prilikom rada diska a na kartici Alerts vidljive su “uzbune” koje je moguće dodatno definirati kako bi nas program obavijestio i zabilježio neuobičajeno ponašanje diska.

 

Kartica Disk Performance omogućava prikaz performansi uređaja, ukupnu količinu zapisanih i pročitanih podataka, broj prosječnih čitanja/pisanja po danu, brzinu prijenosa podataka i čitanja podataka, postotak aktivnosti diska, te su prikazani grafikoni aktivnosti diska i brzine prijenosa podataka.

 

Svi ti podaci mogu biti od velike važnosti prilikom utvrđivanja stanja u kojem se nalazi disk. 

 

helpdisc-testiranje-hard-diska4

 

Opcije programa tako nam nude na izbor razne vrste testova (padajući izbornik Disk) koje je moguće pokrenuti te time dodatno utvrditi stanje diska (Short Self-test, Extended Self-test, Random seek-test…),  generiranje i slanje raznih izvješća (padajući izbornik Report).

 

Također je moguće prilagoditi program (padajući izbornik Settings) svojim osobnim potrebama i željama, kao što je odabir prikaza diskova, postavke i opcije prikaza prozora (boja, veličina, transparentnost…), odrediti granice vrijednosti temperature i prikaza istih u Tray-u, definirati dojavu “uzbuna” kod prelaska granice određenih vrijednosti i parametara diska, podesiti slanje e-mail-ova (vrlo korisno) za određene “uzbune” na određene e-mail adrese u svrhu lakšeg praćenja rada diskova (opcija dostupna u plaćenoj verziji), podešavanje rasporeda izvršenja raznih skripti, gašenja računala, slanja izvješća, testiranja diskova…

 

helpdisc-testiranje-hard-diska5

 

Hard Disk Sentinel odličan je program sa vrlo dobrim user-friendly sučeljem koji nam može pomoći u analizi uređaja za pohranu podataka, te prevenciji gubitka podataka.

 

No, uvijek postoje nesretni slučajevi na koje nikako ne možemo utjecati – pad uređaja sa stola, strujni udar, poplava itd. koji mogu dovesti do gubitka podataka sa uređaja. U tom slučaju, najsigurnije rješenje je potražiti profesionalnu uslugu spašavanja podataka.

 

Viktor Blažić
HelpDisc 

15.05.2017 Broj čitanja:26

Komentari

Kranjčevićeva 22,
Zagreb

helpdisc@helpdisc.hr
skype: helpdisc-croatia

+385 (0)1 36 46 700
+385 (0)99 75 45415

Radno vrijeme
radnim danima 9-17h

Pitajte nas

Poštovani posjetitelji,

 

Obavještavamo Vas da je HelpDisc d.o.o. prestao s radom na teritoriju Hrvatske. 

 

Ukoliko ste već u proceduri i imate logističko-tehnička pitanja možete nas kontaktirati na:

+385 (0)99 75 45415
 

Ukoliko imate potrebu za novim spašavanjem podataka kontaktirajte naš ured u Beogradu:

 

office@helpdisc.rs
+381 11 361 43 43
+381 65 361 43 43

 

Lijep pozdrav