Spašavanje podataka sa hard diska

Spašavanje podataka sa hard diska počinje dijagnozom uređaja. Ukoliko se ustanovi da postoji neki problem na mehanici ili elektronici, vrši se privremeni popravak hard diska, kako bi se omogućio pristup podacima.

Hard diskovi su uređaji koji se ne popravljaju, već se vrši zamjena neispravnih komponenti. Onog trenutka kada ne postoji mehanička ili elektronička prepreka, pristupa se procesu spašavanja.

Vraćanje podataka sa hard diska na potpuno ispravan hard disk se vrši kloniranjem sadržaja, sektor po sektor.

Tipovi kvarova hard diskova:

Logički kvarovi – gubljenje particija, brisanje podataka, oštećenja zbog djelovanja virusa, reinstalacija operativnog sustava, oštećenja baza podataka

Neispravna elektronika – strujni udari, pregrijavanje

Neispravne glave hard diska – neispravnost elementa za upis/čitanje podataka; prepoznaje se po glasnom ritmičnom kliktanju koje se generira iz kućišta hard diska

Kvar motora – zaglavljen ležaj; prepoznaje se po slabom zujanju

Neispravan firmware – kvar internog softvera; teško se prepoznaje, podacima je nemoguće pristupiti, hard disk je mehanički ispravan

Oštećenje ploča (Bad sectors) – prepoznaje po usporenom radu računala, nemogućnosti pristupa nekim podacima i direktorijumima, kao i po automatskom uključivanju CHECK DISK-a.

Pakiranje i slanje hard diskova

Za uspješno spašavanje podataka sa hard diskova, najvažnije je da medij pristigne u naše prostore bez dodatnih oštećenja, uzrokovanih lošim postupanjem prilikom dostave.

Zato je važno pridržavati se nekoliko savjeta za ispravno pakiranje i slanje osjetljivih medija.
Retail verzije medija dolaze u pakiranjima koja su primjerena za transport.

Ukoliko posjedujete takav medij i njegovo pakiranje, najbolje je da ga pošaljete na taj način. Ukoliko vaš medij niste dobili u retail pakiranju, potrebno je medij pakirati na ispravan način.

U nastavku su neke preporuke i smjernice kako bi Vaš medij stigao sigurno u naše prostorije na spašavanje podataka.

NAPOMENA

Kada se dogodi problem sa podacima koji su na hard disku, važno je odmah prekinuti bilo kakav rad računala ili nekog uređaja koji koristi taj hard disk.

Ukoliko se nastavi korištenje hard diska na kojem se nalaze podaci koji su nedostupni, izvršiti će se prepisivanje tih podataka, a tada spašavanje podataka postaje nemoguće.

Ukoliko imate problem sa podacima na hard disku, možete postaviti pitanje u polju za pitanja, a mi ćemo odgovoriti u najkraćem roku.

Pogledajte još i...

Kranjčevićeva 22,
Zagreb

helpdisc@helpdisc.hr
skype: helpdisc-croatia

+385 (0)1 36 46 700
+385 (0)99 75 45415

Radno vrijeme
radnim danima 9-17h

Poštovani posjetitelji,

 

Obavještavamo Vas da je HelpDisc d.o.o. prestao s radom na teritoriju Hrvatske. 

 

Ukoliko ste već u proceduri i imate logističko-tehnička pitanja možete nas kontaktirati na:

+385 (0)99 75 45415
 

Ukoliko imate potrebu za novim spašavanjem podataka kontaktirajte naš ured u Beogradu:

 

office@helpdisc.rs
+381 11 361 43 43
+381 65 361 43 43

 

Lijep pozdrav