Spašavanje podataka sa SSD-a

Spašavanje podataka sa SSD-a predstavlja jedan od najvećih izazova u poslu spašavanja podataka. Kako bi se podacima pristupilo, potrebno je najprije skinuti memorijske čipove sa tiskane ploče SSD-a i pročitati njihov sadržaj pomoću NAND čitača.

Nakon toga, neophodno je po odgovarajućem algoritmu složiti sadržaje više memorijskih čipova i emulirati rad kontrolera kako bi se njihov sadržaj „vidio“ na ispravan način.

Ovaj sadržaj se zatim analizira i pristupa se izvlačenju podataka. SSD nema pokretnih mehaničkih dijelova i, za razliku od najvećeg broja drugih medija u povijesti, ne sprema informacije korištenjem elektromagnetizma.

Upotrebom isključivo memorijskih čipova dobijen je uređaj koji je otporniji na udarce, nečujan i višestruko brži od drugih medija za čuvanje podataka.


Tipovi kvarova na SSD-u:

Logički kvarovi – gubljenje particija, brisanje podataka, oštećenja zbog djelovanja virusa, reinstalacija operativnog sustava, oštećenja baza podataka

Neispravna elektronika – strujni udari, kvar kontrolera

SSD – Solid State Drive

SSD (Solid-State Drive) je uređaj za spremanje podataka koji koristi integrirane krugove kao memorije za trajno spremanje podataka.

Najvažniji dijelovi arhitekture SSD-a su kontroler i memorijski čipovi. Koriste se dva tipa memorija za spremanje podataka: NAND i DRAM.

NAND flash memoriju koristi veći broj proizvođača zbog njene niže cijene kao i mogućnosti spremanja podataka bez stalnog izvora napajanja.

Sa druge strane, DRAM memorije su brže i skuplje, ali će u slučaju nestanka napajanja izgubiti podatke.

Kako se u proizvodnji SSD-a koriste memorije od svega nekoliko proizvođača, razliku među modelima prave samo kontroleri i načini njihovog programiranja.

Zbog nesavršenosti memorija, kontroler upravlja memorijama „u letu“ i zadužen je, između ostalog, za operacije čitanja, pisanja, ECC (korekcije grešaka), wear leveling, enkripciju…

Različiti proizvođači na specifičan način programiraju kontrolere kako bi kod svojih SSD-a dobili što bolje performanse, pa se algoritmi po kojima su podaci raspoređeni na memorijske čipove čuvaju kao komercijalne tajne.

Upravo iz tog razloga kontroleri predstavljaju izvor najvećih problema kod spašavanja podataka sa ovih uređaja.

PRIJAVITE
POSAO
OVDJE

Pogledajte još i...

Kranjčevićeva 22,
Zagreb

helpdisc@helpdisc.hr
skype: helpdisc-croatia

+385 (0)1 36 46 700
+385 (0)99 75 45415

Radno vrijeme
radnim danima 9-17h

Poštovani posjetitelji,

 

Obavještavamo Vas da je HelpDisc d.o.o. prestao s radom na teritoriju Hrvatske. 

 

Ukoliko ste već u proceduri i imate logističko-tehnička pitanja možete nas kontaktirati na:

+385 (0)99 75 45415
 

Ukoliko imate potrebu za novim spašavanjem podataka kontaktirajte naš ured u Beogradu:

 

office@helpdisc.rs
+381 11 361 43 43
+381 65 361 43 43

 

Lijep pozdrav