WD Blue, WD Green, WD Purple…Kakva je razlika između ovih diskova?

Kako bi odabrali najbolji hard disk za vaše potrebe morate biti upoznati sa svim mogućim opcijama.

 

Proizvođači hard diskova napravili su razlike između hard diskova prema kapacitetu, brzini čitanja/pisanja, cijeni, veličini cache memorije itd.

 

Western Digital (u nastavku teksta WD) diskovi imaju veliku raznovrsnost modela, što samim time omogućava precizniji i kvalitetniji odabir proizvoda, ovisno već o potrebama korisnika.

 

Diskovi koji se danas nalaze u ponudi su: WD Black, WD Blue, WD Red, WD Red Pro, WD Purple, WD Green i WD Gold.

 

 ddd

 

WD Blue je disk koji je pogodan za prosječne korisnike, ima odlične performanse i relativno je pouzdan, a uz to je najjeftiniji od svih WD modela. Ne postoji ništa u čemu je ovaj disk najbolji jer je dobar u svemu. WD Blue diskovi imaju kapacitet između 250GB i 6 TB, ovisno od modela. Njihova najveća mana je prosječna veličina cache memorije (16Mb-64MB).

 

WD Green se smatra slabijom verzijom WD Blue diskova. Ima manji kapacitet i sporiji je, ali je istovremeno najekonomičniji od svih WD diskova. Ovaj disk ima najveću uštedu energije, ali postoji znatna razlika u performansama WD Green i WD Blue diskova.

 

WD Black može obavljati isto što i WD Blue, samo bolje. Njegova jedina mana je da se dosta zagrijava i da je podosta bučan, no to nije vezano uz performanse i kvalitetu diskova. Za razliku od WD Blue diskova, ima cache memoriju od 128MB, kao i 5 godina garancije. RPM (Revolutions Per Minute) svih diskova je 7200, što znači da je prilično brz kod pisanja i čitanja podataka.

 

Ovaj model diska je odličan za gamere i dizajnere, kojima su potrebne dobre performanse i veliki kapacitet (500GB – 6TB).

 

WD Red i Red Pro diskovi su optimizirani za čitanje podataka te je brzina zapisivanja podataka dosta spora. Također su jedini diskovi koji su kompatibilni sa najpopularnijim verzijama NAS (Network Attached Storage) sustava. WD Red ima 5400 RPM-a ali i nešto veći kapacitet od Red Pro diskova koji se vrte na 7200 RPM-a. Najveći kapacitet WD Red-a je 8TB, dok je to kod Red Pro modela 6TB.

 

WD Purple ima suprotnu namjenu od WD Red-a. On ima dobru brzinu zapisivanja podataka, ali znatno slabiju brzinu čitanja podataka. Poznati su i kao “surveillance” diskovi, jer se najčešće koriste za video nadzor. To je zato jer mogu izdržati cjelodnevan rad tijekom dužih perioda, te imaju veliki kapacitet (do 8TB). Dosta su skuplji od ostalih modela diskova.

 

WD Gold se najčešće koristi u data centrima. Može izdržati i do 550TB podatkovnog prometa godišnje, kao i 2 milijuna sati MTBF (Mean Time Beetwen Failures), odnosno koliko vremena može raditi neometano. Sve verzije diska imaju 7200 RPM-a, a kapacitet je od 250GB do 6TB. Uz izuzetne performanse i 5 godina garancije, ovaj disk je najskuplji na tržištu.

 

Viktor Blažić

HelpDisc

05.09.2017 Broj čitanja:36

Komentari

Kranjčevićeva 22,
Zagreb

helpdisc@helpdisc.hr
skype: helpdisc-croatia

+385 (0)1 36 46 700
+385 (0)99 75 45415

Radno vrijeme
radnim danima 9-17h

Pitajte nas

Poštovani posjetitelji,

 

Obavještavamo Vas da je HelpDisc d.o.o. prestao s radom na teritoriju Hrvatske. 

 

Ukoliko ste već u proceduri i imate logističko-tehnička pitanja možete nas kontaktirati na:

+385 (0)99 75 45415
 

Ukoliko imate potrebu za novim spašavanjem podataka kontaktirajte naš ured u Beogradu:

 

office@helpdisc.rs
+381 11 361 43 43
+381 65 361 43 43

 

Lijep pozdrav